پاییز و پرهیزها (بخش دوم)

همانطور که در بخش قبل گفتیم مزاج فصل پاییز خشک و سرد است که ناسازگار با مزاج حیات(زندگی) است. بنابراین پاییز فصل پرهیز از خشکی زاها و سردی آورهاست.
فصل پاییز فصل مراقبت و نگهداری از خود است! نگهداری خود از هوا و باد و باران و غذاها و دواهای خشکی زا. پس می توان گفت پاییز فصل پرهیزات است که این پرهیزات شامل پرهیزات غذایی، هوایی و دارویی می باشد.
پرهیزات غذایی فصل پاییز:
– غذاهای فرآوری شده: مانند کنسروها، کمپوتها، سوسیس و کالباس و فست فودها
– غذاهای مسبب خشکی بدن: ترشی ها، سرخ کردنی ها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، رب و سس ها، غذاهای مانده و گوشت نمک سود،، یخ، شوری ها، چیپس و پفک و…
– زیاده روی در مصرف میوه های سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز
– گوشت گاو و گوساله
– سیب زمینی سرخ کرده، فلافل، فست فودها و…
پرهیزات هوایی فصل پاییز:
– سرمای بامداد و شامگاه
– گرمای وسط روز
– در معرض باد بودن
– برهنه گذاشتن سر در هوای سرد
پرهیزات دوایی فصل پاییز:
– ادویه جات تند مثل فلفل ادویه کاری خورشتی
– مصرف خودسرانه و مداوم دمنوش های گرم و خشک مثل آویشن، زنجبیل و …
– مصرف زیاد چای پررنگ، قهوه، نسکافه و…
مواد غذایی مناسب برای فصل پاییز:
– گوشت گوسفند، میگو، خروس، مرغ خانگی و بلدرچین ترجیحا محلی
– هویج، شلغم، کرفس، روغن زیتون، عسل، آجیل خام بویژه بادام خام درختی و پسته خام ، زرده تخم مرغ
– مرباها: هویج، انجیر، به، شقاقل، بهار نارنج
– میوه های مناسب: انار شیرین و میخوش، انگور، انجیر، سیب، گلابی، به، توت، مویز
– آش های ساده مخصوصا آش کدو حلوایی
این نوشته برداشتی است از مقالات نوشته شده توسط متخصصین طب سنتی:
دکتر محمد یوسف پور – دکتر صدیقه مقدادی